Vad är konst?

Vad konst egentligen är, är en evig fråga som man ställt sig i förmodligen flera tusentals år. Vad alla dock kan hålla med om är att den klassiska konsten som presenteras på canvas och tavlor definitivt är konst och att detta helt enkelt inte kan ifrågasättas. Det är oftast denna typ av konst man ser utställd på auktioner och på museum. Ett misstag som dock många gör är att de antar att all sådan konst är hundra år gammal, men så är inte alls fallet. Det finns mängder med kända konstnärer som var aktiva för bara ett par tiotal år sedan som fortfarande kan sälja sin konst för oerhört stora summor.

tavla-med-blommaMen konsten utvecklas förstås, och liksom mycket annat så är även konsten indelad i fler mer eller mindre regelsatta genrer som utgår från olika epoker eller tider. Ofta kan man dela in riktigt gammal konst i de gamla tidsepokerna såsom medeltida konst, rännesanskonst och så vidare, men det finns ytterligare genrer också såsom klassisk konst, modern konst, post-modern konst och så vidare. Här är det oftast konstnärerna som sätter den typiska genren på den tidens konst. Så visst finns det olika typer av konst – visst skulle man inte kalla den tidigare nämnda Andy Warhols konservburkar och Picassos tavlor för samma typer av konst även om det är konst i sin helhet.

Sedan finns det förstås mycket annat som kan definieras som konst. Många spanjorer menar som exempel att tjurfäktning kan räknas som konst och många musiker hävdar att deras musik är konst medan andra menar att musik endast är en annan typ av underhållning. Det går med andra ord inte att direkt definiera vad som är konst och vad som inte är konst, utan man får helt enkelt basera det på den gamla klyschan att det ligger i betraktarens ögon att bestämma vad som är konst och vad som inte är konst. Är du intresserad av konst så har Sverige många olika museum som riktar in sig på allt från gammal till ny konst, och idag så finns det till och med utställningar för de som tycker att teknik kan definieras som konst.

En annan form av konst som också kan benämnas är gravyr: att med lasergravyr inrista motiv eller texter på olika föremål betecknar många också som en form av konst. Förr i tiden inristade man i olika föremål manuellt och det var gravering förr var också en form av konst. Konst som ord är så ofantligt brett idag.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *